30 marca – Światowy Dzień Muffinka

phoca thumb m 20220330 105658 

Historia pewnej babeczki…

Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji. Wymyśliły je kucharki, które przygotowywały posiłek dla służby, zgodnie z tym, że nic nie może się marnować.

Robiły je z resztek czerstwego chleba, z masy na ciasto, a także z ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Z nich się lepiło ciasto i smażyło, były one miękkie wewnątrz, na zewnątrz natomiast twarde. Były smaczne, więc zaczęto to robić dla wyższych sfer do popołudniowej herbaty. Zaczęto je sprzedawać również na ulicy. Teraz urastają nawet do rangi dzieł sztuki. Te słodkie wypieki zyskały również popularność w Polsce. Znamy je jako babeczki lub cupcake i jest ich wiele rodzajów. Obecnie dużo przywiązuje się uwagi do wyglądu, aby były jak najbardziej atrakcyjne.

Uczniowie klasy I z wielką radością obchodzili ten dzień i sprawili sobie ogromną przyjemność. Mogli zjeść swoje ulubione babeczki, które własnoręcznie udekorowali bitą śmietaną, polewą,  owocami, lukrem- w zależności od swojej wyobraźni. Pyszne słodycze zawsze poprawiają humor i nastawiają pozytywnie do świata. Każdy  z nas czasem potrzebuje odrobiny słodkości.